Announcements 09.12.2019

Collaboration and Community at the University of Cincinnati’s New Health Sciences Building

Ribbon Cutting Opens a New Home for the College of Allied Health Sciences
Stakeholders and administrators gather for the opening event.

As demand increases for the University of Cincinnati’s programs in allied health sciences, students and faculty had outgrown their space, often using makeshift study areas in hallways and struggling to find places for group work. The old buildings were scattered across campus and did not support the collaborative approach to learning that today’s health sciences field demands. The new Health Sciences Building brings this department together under one roof to create interdisciplinary connections.  1,200 students and 130 faculty and staff now learn and teach in an architecturally stunning facility that encourages engagement: the centerpiece for a new, connected health campus. Set back from the street to create connections with other campus buildings, the crescent-shaped building where classrooms and balconies overlook a three-story atrium provides a functional learning environment on the cohesive medical quad.

Our project team, from left to right, was honored to attend the ribbon cutting: Ralph Johnson, Tom Mozina, Mark Jolicoeur, Jessica Figenholtz, and Dan Ferrario
“We wanted a building with plenty of light and a healthy atmosphere, to encourage collaboration among the Academic Health Center colleges,”

Dale Magoteaux, University of Cincinnati

From the project’s early stages, the design team and faculty worked together to determine how the facility will handle expected growth.

The 117,000-square-foot building is framed in concrete and curves around a new 1.5-acre grass forecourt in front. It finishes at one end in a sharp-angled cutout terrace, four floors of windows bathing the interior in natural light. Students are now preparing for competitive careers in an exciting new building tailored for a collaborative curriculum. “Learning on display” was a main design driver, with all learning, professional training, and research spaces positioned around the atrium. No matter how users move through the building, they are constantly reminded of the program’s mission.

"With this building we wanted to create a true sense of place, a permanent home for these programs.”

Mark Jolicoeur, Managing Principal